Green Wedding

Green wedding tippek: így csökkentsd az ökológiai lábnyomát az esküvőtöknek!

2016. november 29. - Gyógy Cseppke

Aki dolgozott már velem, az tudja, hogy hazánkban elsőként végeztem el a New York-i esküvő guru Preston Bailey iskolájában a green wedding kurzust, így ennek a témakörnek minden részletét, eszközét ismerem és ezt próbálom meg adaptálni már évek óta Magyarországra is. Az öko-stílus ugyanis nagy divat már Nyugat-Európában és szerintem nálunk is, de azért a green wedding ennél sokkal mélyebb, összetettebb dolog. Hogy mi is ez pontosan?  Először is nem szabad ezt azonosítani olyan kifejezésekkel, mint bio esküvő, vagy öko esküvő, amik azt hirdetik, hogy használjunk az esküvőn energiatakarékos izzókat, a buli végén szelektíven gyűjtsük a hulladékot.A green wedding egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt jelent, ami több tényezőből áll össze egy egységgé. Ebben a bejegyzésemben egy olyan tipp-halmot kaphattok tőlem, ami segítség lehet a megértésben, és még arra is nagyon jó lehet, hogy akik most szervezik az esküvőjüket, azoknak lehetősége legyen kisebb ökológiai lábnyommal tervezni. 

memorable-moss-wedding-decor-for-ceremony-reception-ring-bearer-pillow_original.jpeg

Meghívó különlegességek

          Elültethető esküvői meghívók

Ezek olyan speciális papírból készült meghívókat jelentenek, amelyeket elültetve csodálatos vadvirágok kelnek ki és így az esküvő után a meghívottak folyamatosan gyönyöködhetnek az esküvőtök által életre keltett növényekben. 

germination_rgb.jpg

          Elektronikus esküvői meghívók

Ez valójában a legkörnyezetbarátabb megoldás az ökológiai lábnyom csökkentésére, innentől mindig igyekszem azt a javaslatot adni, hogy aki teheti, hozzon létre egy microsite felületet, amin keresztül kommunikálhat másokkal.Ráadásul egy esküvői honlap segít minden adatot és emlékez megőrizni még a szervezés apró részleteivel  kapcsolatban is: használjuk tehát arra a modern kor vívmányait, amire valók! Tehermentesítés, kényelem, összefogottság és könnyű nyomonkövethetőség. Ráadásul környezetkímélő.

Válassz vadvirágokat vagy ökovirágokat  az esküvői csokorba!

14615811_1068297993288948_1933325107344430583_o.jpg

Tudtátok, hogy a kertészetekben használt virágok fejlődéséhez szükséges vízmennyiség, illetve növényvédő szerek mind erősen szennyezik és megterhelik a környezetünket? Éppen ezért én sokszor javaslom azt, hogy vadon termő, azaz vadvirágokból készüljön el az a bizonyos csokor.  Szép is, különleges is és környezetbarát is. 

14962537_1013079612151517_4207910763378345933_n.jpg

Az Ökovirág pedig egy új fogalom az esküvői csokor elkészítése területén: ez valójában nem élő virágot jelent, hanem újrahasznosított anyagokból készített, sohasem elhervadó csokrot. Fából, tobozból,  selyempapírból, használt zsákanyagból, és még sorolhatnám a különleges alapanyagokat, amelyek egy csokornyi emléket hordoznak már azelőtt, hogy a menyasszony kezébe kerülne. 

Konfetti helyett lebomló, ehető anyagok

Szemetelés nélkül is meg lehet oldani az ifjú pár ünnepi kivonulásának pillanatait, méghozzá olyan anyagok használatával, mint az ún. hópehely konfetti, amit filmforgatásoknál és cukrásztermékeknél is előszeretettel használnak, mivel az első eső hatására azonnal elolvad.

plantable_seed_paper_confetti_diy_wedding_favors_place_cards_save_the_date_cards_creative_invitations_07bd2833.jpg

Emellett természetközeli esküvőknél, elsősorban füves területeken csodálatos utóhatással bír (kivirágzik), ha virágmagokat dobálunk a párra. Az ún. biológiailag lebomló puffasztott rizsből készült szivecskék is szintén csodálatos választásnak bizonyulnak, mert önmagában a rizs a termékenység, a szerencse és a jólét szimbóluma, de ha csak úgy rizsszemeket dobálunk a párra, azzal azoknak a madárkáknak ártunk, akik majd felcsipegetik a földről. Ennek kiváltására egyébként konkrét madáreledel, vagy akár a köles is  tökéletesen megteszi, ez jelenti talán a leginkább környezetbarát megoldást. 

096f0d095824a1803ad93e51b17a3c76.jpg

Etikus ékszerek

Az ékszerek eredetére az 1990-es évek végén irányult közfigyelem, amikor néhány civil szervezet elkezdett a gyémántokhoz kapcsolódó konfliktusokról és vérontásokról beszélni. Számos szervezet dolgozott annak feltárásán, hogyan táplálják a háborút a gyémántból származó bevételek különböző afrikai országokban - Sierra Leoneben, Libériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Angolában vagy legújabban Elefántcsontparton.  A korai civil kampányokat és jelentéseket követően a téma a populáris médián keresztül bekerült a fősodorba is, példa erre a 2006-os hollywoodi Véres Gyémánt, vagy Kayne West száma, a Diamonds from Sierra Leone, amely a fényűzést és a túlélést állítja lírai ellentpontba. Ma már Magyarországon is sok olyan ékszerforgalmazó érhető el, akik kizárólag konfliktusmentes ékszereket árulnak. Éremes utánajárni és inkább ezt az irányt választani.

dc-cover-d1e6bbsgttdcmtvvsvbo8qa4l4-20160222125323_original-2.jpeg

Emellett nemcsak új ékszerekben gondolkozhatunk. Bármilyen mélyen gyökeredző hagyomány is, a fentiek miatt is érdemes elgondolkodni rajta, hogy ékszereink milyen áron kerülnek hozzánk. Ha már nem akarunk szakítani a hagyománnyal, nézzünk körül, hátha akad a családi örökségben felhasználható ékszer. Ha meg nem, irány egy régiségkereskedő, de az ékszereket egy jó ötvös már meglévő ékszere felhasználásával is el tudja készíteni. A mennyegző idejére pedig inkább kérjünk kölcsön ékszereket a családtól, barátoktól.

Nászajándék

Készítsünk előre kívánságlistát (természetesen szigorúan környezetkimélő és etikus dolgokkal), és hozzunk létre a vendégek által is látogatható internetes felületet, nehogy négy ólomkristály-váza és hét mokkáskanál-készlet szakadjon a nyakunkba egy csomó további felesleges, haszontalan és energiaevő tárgy mellett. (Azok számára, akik nem használják az internetet, keressünk listakezelőt is, mondjuk az esküvőszervezőt, akit telefonon kereshetnek.) De létezik a nászajándékoknak már az a típusa is,  ahol a vendégektől azt kérjük, az ajándékra szánt pénzt inkább hozzák magukkal, s az így összekalapozott összeget aztán karitatív célokra fordítjuk.

Menü

Gondoljunk vegetáriánus és cukorbeteg vendégeinkre is! Amilyen mértékben csak lehet, szerepeltessünk helyi (és lehetőleg bio-) gazdálkodásból származó finomságokat, több zöldséget - kevesebb húst, s minél több mindent szolgáljunk fel nyersen. Hagyjunk minél kevesebb szemetet magunk mögött: eldobható eszközök helyett inkább kérjünk kölcsön, vagy béreljünk pohár-, edény- és evőeszköz-készletet! A már-már kötelező ásványvíz helyett pedig csináljunk, vagy hozassunk szódavizet, az italok és üdítők esetében pedig keressük nagyobb kiszerelést, ilyenkor úgy is több fogy.

eco-friendly-wedding-reception-catering-organic-fares-delicious_full.jpg

Riksára a násznépet!

Városon belüli vendégszállításra már nem csak a szennyező anyagokat kipiuogó autókat használjuk, hanem riksákat is. Környezetbarát és nagyon kényelmes. Ráadásul jópofa és felejthetetlen emlék a javából!

alan-vicky-bell-wedding-2.jpg

Nászút

Mind több fiatal pár dönt a biciklis nászút mellett, jövedelemtől függően választva a Loire völgyét vagy az Őrség lankáit, európai autóskörút helyett. Az országhatárokon belül is rengeteg jó lehetőség van, ezek felfedezésére kiváló alkalom a nászút is!:)

eb702d8909e5ed4abf1765c618b710f4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://greenwedding.blog.hu/api/trackback/id/tr8411997998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása