Green Wedding

Vendégköszöntő ajándékok: kézműves meglepetések toplistája

2016. április 22. - Gyógy Cseppke

Sokszor kérdezik tőlem mi a lényege a green wedding esküvői iránynak, amit képviselek. Sokan azt gondolják, ez pusztán annyit jelent, hogy környezetbarát esküvőket szervezek, sőt, még azt is, hogy mindent zöld színben dekoráltatok. Természetesen mindez nagyon messze áll a valóságtól.

eco-friendly-wedding-guest-favors-succulents.jpg

Alapvetően a következő lenne a lényege: az egész esküvőszervezés során az a legfontosabb, hogy a párok személyiségét a lehető legokosabb megoldásokkal, és minőségi kézműves munkát tartalmazó, valamint környezetbarát ötletekkel hozzam össze a nagy nap alkalmából. Emellett különös odafigyeléssel találjuk ki a speciális étkezési igényekkel rendelkező párok esküvői menüjét (pl. Paleo, Vegán, ételérzékenység, stb.)

Ehhez kapcsolódik a pazarlás kizárása, valamint a lokális gondolkodásmód erősítése, vagyis NE adjunk olyat az esküvő napján, amit mondjuk egy kínai cég készít el nagy mennyiségben a világ másik táján, még akkor sem, ha az fillérekbe kerül. Inkább támogassuk az egész esküvővel azoknak a magyar kisiparosoknak, kézműves termelőknek a munkáját, akik itt élnek velünk és közöttünk. Ezt minden esetben igyekszem jótékonysági vonalakkal ötvözni, vagyis ha módomban áll, akkor autista, mozgássérült, Down-kórral vagy egyéb, fogyatékossággal élő emberek által működtetett munkavállalói közösséget bevonni a folyamatokba. Ezek a nem látható, de mégis mögöttes értéket képviselő energiák azok, amelyektől teljesen más szemmel néz a násznép a dekorációra, az ételsorra, vagy esetleg a vendégváró ajándékra...és ettől lesz az egész green wedding esküvő.

0aafb5df7e94b797db9c407206c0ce78.jpg

 

MILYEN IS A JÓ AJÁNDÉK A NÁSZNÉPNEK?

SZEMÉLYES

Itt első körben azt tisztáznám, hogy mégis, mit várunk el egy ajándéktól? Milyen kritériumok mentén gondolkozzunk, válasszunk? Legyen egyedi, de mégis praktikus, az ára legyen büdzsébarát, de ami a legfontosabb: fejezze ki a párok személyiségét. Szerelmüket szimbolizálja, adjon át valamit valódi emlékként, aminek valóban örül  a vendég. Volt olyan esküvőm, ahol a buddhista bár borostyán köveket kötött egy kis zsákba, a svéd-magyar házaspár  különleges svéd hagyományként gumicukrot adott a násznépnek.

_1-2.JPG

 

PRAKTIKUS

Nagyon praktikus, ha az ajándék egyúttal ültetőkártyaként is tud funkcionálni és még jobb, ha az esküvő után is használható, a későbbiekben is. Például egy miniatűr bazsalikom palánta, benne kis táblával, melynek egyik oldala a növényke gondozásával kapcsolatos infókat, a másik oldala pedig a vendégek nevét mutatja, és azt, hogy melyik asztalnál találják a helyüket. 

marturii-de-nunta-eco-cu-flori.jpg

JÓTÉKONY

Ami emellett számomra, mint a green wedding hazai képviselőjének számára nagyon fontos, az az, hogy felkutassam azokat a családi manufaktúrákat, kézműves vállalkozásokat, illetve ahogy már fent említettem azokat a szolgáltatókat, ahol a termék megvásárlásával olyan emberek munkáját is támogatjuk, akik az életüket valamilyen módon eleve hátrányosabb helyzetben élik. Erről jut eszembe az az esküvő, ahol a vendégeknek különleges köszönőajándékkal készültünk, méghozzá a KOCKACSOKI-val. De nem akármilyen ez a kockacsoki, ez a hazai manufaktúra ugyanis autizmusbarát környezetben támogatja az autista fiatalok és felnőttek társadalmi szerepvállalását. Kiemelt üzenete a cégnek, hogy a munkaerő-piacon az egyik leghátrányosabb helyzetben lévő autizmus spektrum zavarral élő embereket segítse. 

 

LOKÁLIS
A legtöbb igazán különleges esküvőhelyszín Budapesten kívülre esik, így a szervezés és az ajándékválasztás során is fontos szempont, hogy az adott régió jellegzetességeit,hagyományos termékeit be tudjuk mutatni az esküvő során. A köszöntő ajándékoknál is nagyon jó ötleteket adhatnak a helyi kistermelők által készített portékák, itt gondolok például kézműves szörpkészítők, lekvárkészítők, illatpárnagyártók, fűszersó és tea-készítők és még számtalan más kézműves megoldásra, ami kis adagokban is kérhető és biztosan minden vendég értékelni fogja.
mzs_9579-800x533.jpg

TOP ÖTLETEK GREEN WEDDING STÍLUSBAN

Egy csupor méz az édes szerelmi pillanatok szimbólumaként

0dd8c4f402018cf3a7bb955441533473.jpg
Trendi szappanbuborékfújó
_1-9_1.JPG
Nyalóka ehető virággal, csak természetesen!
edible-favor-10_detail.jpg
Kézműves gyertyák, szappanok, fürdőgolyók
kepernyofoto_2016-04-22_11_52_40.png


Még mindig óriási sztár a macaron!
edible-favor-11_detail.jpg
Egy adag különleges készült fűszersó, amivel megízesítjük a vendégeink ételét: ennek az a különlegessége, hogy a pár akár sajátkezűleg is elkészítheti és variálható rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel...a variációk száma végtelen. Ha pedig éppen időszűkében lennének, ami azért nemegyszer megesik, akkor egy öregek otthonát is felkereshetünk, így  a kézműves munkáért cserébe keresetkiegészítéssel támogatjuk az ott élőket.  Mindenkinek jó, a párnak, a násznépnek és az elkészítőknek is!
9ab5a034badabc7680315e6a4e7f7834.jpg
Kézi készítésű házisüti/ keksz, benne azoknak a monogramjával, akiknek szántuk
 
_1-11.JPG
Madárbarát ajéndék - kis papírszütyő, benne köles, melyet rizs helyett szórhat a násznép az ifjú párra
_1-12.JPG
Névvel logozott kreatív befőttesüveg, amit pohárként használhat később a vendég
jenni-peter-eskuvo-web-100.jpg
És végül, de nem utolsó sorban: miniatűr növények minden mennyiségben!
ef08d831a993e9e984ab694e8de30d07.jpg

 

És hogy honnan nyerek ötleteket? Folyamatosan nézem a MESKA, a KRAFTY, a NEKEDNEKEM kézműves webshopok kínálatát és természetesen minden lokális vásáron igyekszem képbe kerülni. Jó böngészést és inspirálódást Nektek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenwedding.blog.hu/api/trackback/id/tr818647720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása