Green Wedding

Valami vad, valami virágos, valami új - Interjú a Wild Flower Bar csapatával

2016. augusztus 26. - Gyógy Cseppke

Egy különleges csapattal szeretnélek megismertetni benneteket, Mimivel és Katával a Wild Flower Bar alapítóival. Egy teljesen új és különleges irányt képviselnek a virágkötészet terén,  van egy ennivaló kis üzletük a belvárosban, ahol fantasztikus workshopokat tartanak. Náluk például bárki megtanulhatja, milyen egy izgalmas, vadvirágokból álló csokor elkészítésének folyamata. Legelőször is úgy találkoztam velük, hogy egy tündéri, ízig-vérig green wedding párom újságolta, mennek hozzájuk workshopra, mert a polgári esküvőjükre a menyasszonyi csokor a vőlegény meglepetése lesz. Mert elötte ő fogja saját kezűleg kiválasztani és megkötni ezt a csokrot. Na ettől a gondolattól  és  lehetőségtől rögtön libabőrös lettem...

kepernyofoto_2016-08-26_16_03_54.png

Aztán ugyanettől a pártól kaptam egy kis csokrot a szülinapomra és rögtön megfogott az egyszerűség, a barna papírcsomagolás, rajta pici matrica a logóval és semmi szalag, semmi faxni és túlzás. Csak a virágok. Ezt is imádtam.
És aztán  eljött az első személyes találkozás, amikor egy menysszonyommal látogattunk el Vitkovics Mihály utcai üzletükbe. A hely letisztultsága, egyszerűsége, nagyon megragaott. Kifejezetten kevés virág van és azok is valahogyan mind passzoltak egymáshoz, nem voltak tarkabarka színkavalkádos virágkötészeti csodák.. Olyan virágokkal találkoztam, amiket eddig a vidéki rokonok és nagymamáim kertjében láttam csak és valahogy egy csokorba szedve aligha.  Fantasztikus ízléssel vannak összeválogatva a szinek egy csokorba, nem túl sok, nem túl kevés, nem túlzó nem szolid. Harmonikus.  Velük beszélgettem.

GW: Kik vagytok ti Mimi és Kata, mi a múltatok, honnan jöttök, mit lehet rólatok tudni, és legfőképpen:  honnan ered a növények  és a virágkötészet iránti rajongásotok? 

WFB: Kata közgazdász végzettséggel és több éves designer múlttal rendelkezik, a KlassDsign táskák fűződnek a nevéhez. Én kommunikációs szakemberként dolgoztam sokáig, majd esküvőszervezéssel és dekorálással kezdtem el foglalkozni. Kata segített nekem a dekorációs részben, innét az ismerettségünk, és a virágok iránti szerelmünk is. 2015. októberében, az esküvő szezon vége felé fogalmazódott meg bennünk, hogy nemcsak hogy beleszerettünk a virágokkal való szöszmötölésbe, de van egy stílusunk, amit szívesen megmutatnánk másoknak is itthon. Ekkor jött egy popup-bolt ötlete, ami 2015. novemberében meg is valósult. Ráaadásul ez a pop up annyira jól sikerült, olyan sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy azóta be sem zártunk: a Vitkovics Mihály utcában bármikor megtalálható most már Budapesten is az általunk képviselt vadvirág irány.
kepernyofoto_2016-08-26_16_04_25.png
GW: Látható, hogy valamiféle skandináv letisztultságban gondolkoztok a virágkötészet terén: mit is jelent ez valójában és lényegét tekintve? Mi is egész pontosan a Wild Flower Bar koncepció lényege? Mitől újszerű ez a vonal a magyar virágkötészeti piacon?
WFB: Nagyon természetes vonalat viszünk - megnyilvánul ez például abban, hogy nem dolgozunk festett virágokkal, vagy abban, hogy a csokraink olyanok, mintha éppen most szedte volna valaki a virágokat a mezőn vagy a kertben. A letisztultságban, a gondosan válogatott, jó értelemben vett egyszerűségben hiszünk. Fontosnak tartjuk, hogy amikor és ahol csak lehet, hazai termelők virágait kössük a csokrokba, így például a téli-tavaszi szezonban a tulipánjaink Makóról érkeznek egy hazai termelő családtól, ahol idén több mint 70 fajta tulipán termett, nyáron-ősszel pedig jó sok virágunk érkezik Fótról, ahol egy most indult kis csapat - a nagyszülők szakmáját felelevenítve és továbbvíve - igazán szívvel-lélekkel foglalkozik a vadvirágokkal.
kepernyofoto_2016-08-26_16_03_59.png
GW: Mi kell ahhoz, hogy azt mondhassuk: ez egy igazán jó virágkötő. Vagyis mik ennek a szakmának a minőségi ismérvei?  Egyáltlalán, hol lehet ezt a szakmát kitanulni?
WFB: Nem tudom, meglepő-e a válaszunk, de mi nem vagyunk virágkötők a szó szoros értelmében, így azt nem szívesen fogalmaznám meg, hogy ki a jó virágkötő. Nincs róla papírunk ugyanis, a saját, 4 évnyi tapasztalatunkból merítkezünk, illetve rengeteget tanulunk az internetről, inspirálódunk külföldi site-okról - és ez alatt nemcsak a neves skandináv, vagy tengerentúli virágkötőket értjük, hanem a fashion, design többi területét is, mert szeretünk a virágkötészetre is holisztikusan gondolni, hiszen ez az egész növény téma egyfajta életmód részét képezi, nem feltétlenül egy különálló, elszeparált része az életünknek. Mi a szakmán kívülről jövünk, leginkább a Youtube az egyetemünk, így egy másfajta szemléletet, látásmódot, lendületet viszünk ebbe a területbe, és borzasztóan élvezzük, amit csinálunk. 
kepernyofoto_2016-08-26_16_03_38.png
GW: Kik a legnagyobb megrendelőitek? Esküvőjükre készülő menyasszonyok? 
WFB: Sok menyasszonyunk van, de éttermeknek és nagyvállalatoknak is dolgozunk, akár heti rendszerességgel, akár egy-egy kiemelt eseményen. Mindemellett a boltunk mindenki előtt nyitva áll, szóval vendégeink között szép számmal vannak női szívet meghódítani vágyó fiúk, anyukájukat meglepni szándékozó felnőttek, a nappalit vagy az ebédlőasztalt feldobni vágyó anyukák, de a sort még hosszan lehetne folytatni.
kepernyofoto_2016-08-26_16_05_40.png
GW: Ha esküvő, akkor hogyan álltok neki? Feltételezem, hogy ez a határozott, letisztult irány nem ad sok játékteret, aki titeket keres, az azért keres, mert pontosan azt akarja, amit adni tudtok neki. Hogyan indul el a csokor megtervezésének folyamata?
WFB: Amit szeretünk tudni: kicsoda a pár, milyen emberek ők, milyen esküvőt képzeltek el maguknak, hol és mikor lesz a nagy nap, ezután beszélhetünk a virágokról. Hangulatokról, stílusokról, színekről kérdezzük őket elsősorban, kevésbé konkrét virágokról. Szeretjük, ha kapunk annyi bizalmat a pártól, hogy legyen egy pici játékterünk, és tényleg a legfrissebb, legszebb, legodaillőbb, szezonális virágokból varázsolhassuk elő a csokraikat. Úgy tekintünk minden egyes menyasszonyi csokorra, mint egy műalkotásra.
kepernyofoto_2016-08-26_16_03_20.png
GW: Mit láttok, melyek voltak az idei év erőteljes trendjei és mi várható a következő években? 
WFB: A pasztell árnyalatok hódítanak idén is,  és azt hiszem, ez marad még továbbra is. Hihetetlenül nagy öröm számunkra, hogy egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a menyasszonyok, akik bennünket keresnek meg, nem valaki másnak a bőrébe akarnak bújni a nagy napra, hanem mernek saját maguk lenni. És ez megnyilvánul a csokraikban is: van, akinek Alíz Csodaországban csokra van, van, akinek virágok nélküli, csak zöldekből álló, van, akinek romantikus, és így tovább. 
kepernyofoto_2016-08-26_16_32_17.png
GW: Milyen az, amikor egy csokor rossz? Úgy értem, van-e olyan, hogy a csokor sehogyan sem passzol a ruhához, a személyiséghez, vagy csak azért rossz , mert fogásában nehéz?
WFB: Szakmai szemmel nézve nyilván van ilyen, és tényleg sok múlik a részleteken, a diszharmónia csak kivételes esetekben és nagyon tudatosan megtervezve állja meg a helyét, de hidd el, a pár életre szóló boldogsága biztosan nem ezeken a dolgokon fog múlni. Én egyébként azt tapasztalom, ha érett személyiség a menyasszony/pár, és tudják, hogy ők maguk kik, akkor könnyen meg tudják maguk fogalmazni, hogy milyen esküvőre vágynak. Innentől pedig egyszerű a képlet, ha megtalálják a megfelelő szolgáltatókat.
kepernyofoto_2016-08-26_16_03_48.png
GW:Mivel készültők a téli időszakra?
WFB: Sok-sok meglepetéssel: workshop-okkal, koszorúkkal ...kaspókkal, táskákkal...
kepernyofoto_2016-08-26_16_32_30.png
Melyeket mind megtekinthettek a következő elérhetőségeken:
Cím: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5.
Nyitvatartási idő:
Hétfő – péntek: 13:00 – 19:00
Szombat: 10:00 – 17:00
Telefon:  +36.70.2802020

Email:  info@wildflowerbar.com

fotók: Jágity Fanni, Artkraft (5. kép)  és Juhász Norbert (9. kép)

A bejegyzés trackback címe:

https://greenwedding.blog.hu/api/trackback/id/tr5411654016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása