Green Wedding

Valami zöld, valami vegán, valami különleges...

2016. március 04. - Gyógy Cseppke
A green wedding esküvőszervezés egyik lényeges eleme, hogy azt vallja: attól lesz igazán green, ha csak vegán, vagy vegetáriánus ételek vannak az esküvői menüdben. Ha ez nem megoldható, vagy nincs rá igazából igény, akkor legalább a hús legyen kóser. Az elmúlt években ezen a téren is hatalmas volt a változás és ez egyre jobban meghatározza az európai mennyegzők menü kínálatát is.  
http-www_rusticfolkweddings_com20140102rustic-spanish-wedding-inspiration.jpg
A The Guardian c. lapban 2013-ban megjelent egy cikk: "Nyugi, nem furcsa, hogy vegán" címmel. Az írás összegyűjtötte a legnagyobb "celeb-esküvőket", köztük Natalie Portman, Anne Hathaway, Paul McCartney és Chelsea Clinton, hogy csak néhányat említsek. Ez  csak néhány azok küzül, ahol teljesen, vagy részlegesen vegán esküvői menüt terveztek a násznépnek.  
Én azt vallom, hogy attól lesz igazán különleges az esküvőnk, ha teljes mértékben belevisszük a személyiségünket, és így az étkezési szokásainkat is. Ha paleo diétát követünk, osszuk meg ezt egy új és kreatív menüsoron keresztül a násznéppel is. Felejtsük el az unalmas rizibizit, vagy kukoricás rizst, és frissítsünk a kínálaton. Gondolkozzunk olyan alapanyagokban, melyeket gasztro-történelmünket tekintve régen használtak és ismertek az  emberek, csak aztán feledésbe merültek a fogyasztói igények változásával. Édesburgonya, bulgur, köles, csicseriborsó...a vendégek szinte kivétel nélkül odavannak, ha valami újdonsággal találkoznak. Nincs annál nagyobb elismerés, ha a vega töltött káposzta fogy el éjfél után, mégpedig a leghamarabb. 
A "green wedding" gondolkozásnak emellett fontos és elengedhetetlen esküvői eleme a szezonalitás és a regionalitás. Ha erre is odafigyelünk és komplexen gondolkozunk, akkor egy plusz értéket közvetítünk a vendégeinknek, hiszen az adott régió saját sepcialitásait is megismertetjük velük. Kivétel nélkül 100%-os siker fogadta egy őrségi esküvőmet, ami híres a tökről és a tökmagolajáról. Persze, hogy imádták a laktózmentes tejszínnel készített és tökmagolajjal nyakon legyintett sütőtökkrém-levesünket. Szintén ebben a régióban kedvelt alapanyag a gesztenye, így az esküvői torta egy különleges gesztenytorta formájában közvetítette az üzenetet. Egy morzsa sem maradt belőle...
Miért ne próbálkoznánk meg azzal, hogy egy olyan napon, amikor mindenki nyitott az élményekre, az újdonságra, amikor mindenki azért gyűlik össze, hogy két embert ünnepeljen, beavatjuk a közösséget a saját gasztronómiai világunkba is? 
Szinte hihetetlen, de nem mindegyik catering cégnek sikerül hatékonyan megoldania a speciális diétával érkező és vegán ételeket igénylő párok kéréseit. Számomra is sokszor megdöbbentő, amikor 2016-ban is azzal találkozom, hogy ilyen esetekben a rántott sajtot és egy salátát kínálnak alternatívaként. Annyira könnyű ma már információkhoz jutni, főleg gasztronómiai területen, amikor már szinte mindenkinek van egy blogja és abban megmutatja, mit főz, és azt hogyan teszi. Nem értem, hogyhogy nem szereznek inspirálóbb ötleteket a menüsorok elkészítése során. 
Ezért is, meg mert nagyon kreatív téma is, de szívesen megosztok veletek néhány menü tippet olyan esküvőkről, ahol az egészséges táplálkozás végig fókuszban volt. Hátha nektek is megjön a kedvetek egy kreatív és alternatív megoldást nyújtó esküvői ételsor összeállításához:
HIDEG ELŐÉTEL
Füstölt tapolcai pisztráng rukkolás kevert salátával
56558a289aa4cb97aa62c91e60710002.jpg
Dióecetes árpagyöngy saláta, friss ropogós zöldségekkel, kecskesajttal
Sült édeskrumpli palacsinta friss krémsajttal és kaviárral
bb0e3c75a1ad22d6b1cfcf03161a0bd4.jpg
Lazactatár ropogós paleo bagettel
LEVES
Minestrone olasz zöldségleves
13c4f65a3cfde20b6826143e5fed2786.jpg
Céklakrémeleves kecskesajt golyóval, balzsamecetes pirított mandulával
6b2ccf19f3d6822e37ef35efb3421847.jpg
Miso leves tofukockákkal és illatosra szeletelt gombával
Sütötökkrémleves pirított őrségi tökmaggal és tökmagolajjal
FŐÉTELEK
Tejszínes gombaragu szejtán szeletekkel, fenyőmagos polentaágyon
2471e1805bbd1ac6562c4bdd701ca9c9.jpg
Vörösboros szejtán sztroganoff gnocchival
Indiai házisajt shahi paneer szószban, mazsolás-mandulás jázminrizs körettel
Erdei gombás-karfiolos Shepherds pite
c862f8979943c02fd285b61c5181c76a.jpg
DESSZERTEK
Azt hiszem ez a legkönnyebb...itt isteni és véget nem érő a kínálat, a Napfényes cukrászat, a NoGlu, a Naspolya csak néhány a kedvenceim közül.Válogattam néhány tortát és desszertet, ami alapvetően minden vega és vegán esküvőn szerepelhet!
Aszaltszilvás, nyers csokitorta gránátalmával
Nyers áfonyás-citromos sajttorta, vegán módra
122bdb076c42677efd2910506b9d2b98.jpg
Epres macaron álom friss eperrel 
d45b1b494beacda596b098954d740ccb.jpg
Remélem meghoztam a kedveteket egy újfajta menüsor megalkotásához:)
fotók: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://greenwedding.blog.hu/api/trackback/id/tr48445056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása