Green Wedding

Headdresser Zsófi, a legkúlabb fejdíszkészítő

2016. június 28. - Gyógy Cseppke

A COOL LIST HUNGARY-n, vagyis a legkúlabb személyiségek gyűjtőlistáján 2015-ben feltűnt egy  különleges fejdíszek készítésével foglalkozó fiatal és sokoldalú tehetség, Tarr Zsófi neve is. Erre a listára évről évre újabb tevékenységekkel lehet felkerülni, minél egyedibb a terület amit az alkotó képvisel, annál nagyobb rá az esély.  

Tarr Zsófi egyenesen Angliából hozta haza a fejdíszek iránti szeretetét és elkötelezettségét. Célja, hogy munkásságával megismertesse és megszerettesse a kis kalapok, extravagáns tollas fejdíszek és egyéb hajdíszek viselését a hazai berkekben is, sok szeretettel mutatom be nektek világát és gondalatait erről a ritkán képviselt  szakmáról. 

hír, fejdísz, esküvői kiegészítőfotó:Magérusz Anna 

Manapság ugyanis egyedi, hogy valaki kifejezetten fejdíszek készítésére specializálódjon. Az Angliában inspirálódó tervezőnő kézügyességének köszönhetően, először hobbi szinten a baráti körének, majd szélesebb közönség előtt is megmutatta, hogyan lehet és kell viselni az egyszerűbb mini kalapokat és a teátrális, drámai darabokat a hétköznapokban és egy elegáns esküvőn egyaránt.  tarr.pngAz eredetileg zenész és svéd nyelvtanár szenvedélyes projektje ma már lassan, de biztosan a kizárólagos megélhetés felé vezető utat jelenti Tarr Zsófinak, ami már nem is olyan távoli álom a tervezőnek. 

GW: Hogyan lesz valakiből hajdísz készítő mester? Hogyan kezdted a pályádat és hogyan leltél rá erre a piaci résre?
HD: Angliában találkoztam először ezzel a viselettel, de azok nem konkrétan esküvői fejdíszek voltak. Angliában  az esti szórakozás, a hangulat, vagy egy jó buli kedvéért simán előkerülnek a bohém, nőies, extravagáns vagy éppen szolidabb hajdíszek. Ott a lányok kikapcsolódásként is felvették ezeket a vagány tollas minikalapkákat,  és ez nekem nagyon tetszett. Ekkor elkezdtem én is kísérletezni, vettem alapanyagokat és csináltam párat.  Rákattantam. Amikor hazaköltöztem, rá kellett jönnöm, hogy itthon ez a viselet ismeretlen, maximum az esküvőknél van esélyem érvényesülni, így főleg menyasszonyok számára készítek ünnepi fejdíszeket, de azért a piac szépen lassan megnyílt előttem. Ma már szerencsére akad más megrendelés is, pl. fellépőknek színpadi outfithez is készítek különleges kalapokat, hajdíszeket. 
GW: Az utóbbi évek trendje a fejdísz? Ha igen, akkor ez a vintage esküvők sajátja vagy mindenféle stílusú esküvőn lehet alap kellék?
HD: Már egy ideje jelen van ez az esküvői kiegészítő a klasszikus fátyol mellett, bár szerintem még mindig nem annyira elterjedt. Persze sokan viselnek kis virágos, strasszos díszeket, de nálam a fejdísz kicsit mást jelent. 
Ahány menyasszony, annyiféle fejdísz. Nagyon sokféle stílusban készítettem már a klaszikus 20-as éveket idéző fejpánttól a rockabilly tollas minicilinderig. Minden munka öröm, de a bevállalós menyasszonyokat szeretem a legjobban. :)
kepernyofoto_2016-06-28_16_27_13.png
GW: Hogyan inspirálódsz? Mi a munkafolyamat, hogyan készítesz kifejezetten személyre szabott fejdíszeket?
HD: Mivel a fejdíszek személyreszabottan készülnek, ritka az, amikor csak úgy előre legyártom őket. Ha megkeresnek, bármilyen alkalomról legyen is szó - mindig megkérdezem, hogy milyen ruhája lesz, ha esküvő, akkor fontos a cipő és a csokor színe is, valamint a frizura. Rövidhajú menyasszonyok sokszor tanácstalanok szoktak lenni, de elárulom, számukra is létezik a tökéletes fejdísz. Nekik kifejezetten a fejpántos megoldásokat ajánlom.
GW: Melyek a kedvenc alapanyagaid? 
HD: Nagyon szeretek tollakkal és újabban műbőrrel dolgozni. Ez elsőre lehet, hogy durvának tűnik, de pl. ez a rózsás fejpánt is Szabó Dórán műbőrből készült. Nagyon szép, plasztikus virágokat lehet belőle készíteni.Nagyszerűen érvényesül bármilyen hajzuhatagban. kepernyofoto_2016-06-28_19_20_31.png
fotó: Bell Studió
GW: Melyik volt a legkülönlegesebb fejdíszed? 
HD: A már említett mini-cilinderes kihívás nagyon tetszett. Az esküvő utáni lagzira készült fekete-fehér tollakkal. 
Egy másik kedvencemet egy fotózásra készítettem, szintén fekete-fehér tollakból készült virág egy tündéri minikalapon. Nagyon szeretek a tollak formájával, mintájával játszani. Illetve mostanában a koszorúkra vagyok rákattanva, a legutóbbit egy divatbemutatóra készítettem. Szerintem nagyon klassz, hogy ez sosem hervad el és más alkalomra is fel lehet venni, nem csak esküvőre. Ettől igazán green wedding életérzést tudok elérni vele.
minicillinder.jpg
GW: Menyasszonyoknak mit ajánlasz, mire figyeljenek a fejdísz választásakor? Milyen ruhatípushoz illik egyáltalán fejdíszt választani? Vagy mindegyikhez passzol valamilyen fejdísz?
HD: A kiválasztási  folyamatnál nagyon fontos a ruha, a haj és az egyéb kiegészítők (öv, szalag, csokor, cipő, ékszerek), a színek, az anyaguk. Ha nagyon hangsúlyos, feltűnő ruhád van, célszerű visszafogottabb díszt választani a hajadba. Ha egy ilyen ruhához szintén nagyon "vad" díszt párosítanak, az bennem mindig a "túl sok" érzését kelti, de persze van, akinek ez is tetszik. Egy egyszerűbb ruhának viszont jót tesz, ha valami minimál extravagancia  feldobja a fejtetőt. Persze ez függ a megrendelő egyéniségétől is. Valaki egyszerűen nem érzi jól magát, ha szokatlan dolgot visel, márpedig egy hosszú tollas minikalap nem éppen hétköznapi viselet. Más meg kifejezetten élvezi, ha végre felvehet egy olyan kiegészítőt, amit azelőtt soha nem próbált. Ez mindig menet közben derül ki, de alapvetően ez is egyfajta önismereti út: tudom-e, hogy mi áll jól nekem, és meddig merek elmenni hajdísz-kérdésben.
kepernyofoto_2016-06-28_16_26_57.png
 fotó: Pakó Petra
GW: Milyen a hajdíszeid viselhetősége? Könnyű? Nehéz? Figyelni kell a fejtartásra? A hajat konytba kell fésülni hozzá,  vagy anélkül is működik?
HD: Sok fejdíszt fésűvel helyezünk be a frizurába. Ettől először meg szoktak ijdeni, de nem kell aggódni, teljesen stabil megoldás, gondoljunk csak a régi korok hajdíszeire. Azokat is fésüvel oldották meg. Ez a legjobban kontynál működik, vagy erősen lefésült hajon. Kiengedett hajnál a hajráf, fejpánt, a koszorú és a csatos megoldás a legkényelmesebb/legbiztonságosabb. A bob frizurának nagyon jól áll a kalitkafátyol, melyet ki lehet egészíteni oldalt virággal, de önmagában is nagyon szép, elegáns. Ha rövid a hajad, akkor a már említett fejpánt, vagy koszorú lehet a megoldás.
img_4819.JPG
GW: Mit látsz, hova tart a divat ebben a témában, mi  lesz a jövő év fejdísz trendje?
HD: Pasztell színek, masni, ombre és csupasz váll. Bár ezekkel már találkozhattunk korábban is, bizonyos motívumok mindig visszatérnek. A csipke persze alap 2017-ben is, én is mindig szívesen használom egy-egy díszemben. 
2_52.jpg
fotó:Magérusz Anna 
GW:  Mit üzensz a most esküvőjükre készülő menyasszonyoknak?
HD: Használják ki ezt az alkalmat arra, hogy valami igazán különlegeset viselhessenek. Azt is mondhatnám, hogy merjetek fejdíszt/minikalapot viselni! A hajdísz elképesztően emlékezetessé teheti az esküvői viseletet.
Elérhetőségek:

www.facebook.com/The-Headdresser

theheaddresser@gmail.com 

www.theheaddresser.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenwedding.blog.hu/api/trackback/id/tr768852306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása